Ford België lanceert ‘Driving Skills for Life’ voor veiligere jonge chauffeurs

 23 June 2014
  • Ford België start met ‘Ford Driving Skills for Life’, een programma dat jongeren bewuster leert deelnemen aan het verkeer. Ford België werkt hiervoor samen met het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid), VAB en Touring
  • De praktische opleiding voor de Belgische ‘Ford Driving Skills for Life’ zal plaatsvinden op de Europese testbanen van Ford in Lommel.
  • ‘Ford Driving Skills for Life’ start in België in het weekend van 23-24 augustus voor Nederlandstaligen en het weekend van 18-19 oktober voor Franstaligen.
  • In België, net zoals in de rest van Europa, zijn jongeren tussen 18 tot 24 de meest kwetsbare groep voor ongevallen op de openbare weg. Voor deze groep is het risico op een ongeval met dodelijke afloop zelfs tweemaal groter dan voor anderen.
  • Volgens een recente studie door Ford geeft de meerderheid van de jonge bestuurders in Europa toe dat ze de snelheidsbeperkingen overschrijden, eten of drinken aan het stuurwiel of telefoneren tijdens het rijden.
  • ‘Ford Driving Skills for Life’ werd 10 jaar geleden gelanceerd in de Verenigde Staten en nadien in andere werelddelen. Meer dan 100.000 jongeren volgden reeds de praktische opleiding en 500.000 anderen de online training.
  • In 2013 werd het programma voor het eerst gelanceerd in enkele Europese landen en nu ook in België. Ford investeerde al 1,5 miljoen euro in het Europese ‘Ford Driving Skills for Life’-programma.
  • Meer informatie en inschrijven: www.forddsfl.be

Sint-Agatha-Berchem, 23 juni 2014 – Ford België kondigt vandaag de start aan van ‘Ford Driving Skills for Life’, een programma dat jongeren bewuster leert deelnemen aan het verkeer. Ford werkt hiervoor samen met het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid), VAB en Touring. De praktische opleiding voor de Belgische ‘Ford Driving Skills for Life’ zal plaatsvinden op de Europese testbanen van Ford in Lommel. Het startschot wordt gegeven op in het weekend van 23-24 augustus voor Nederlandstaligen en het weekend van 18-19 oktober voor Franstaligen. Inschrijven kan via www.forddsfl.be.

‘Ford Driving Skills for Life’ werd ontwikkeld om jongeren bewust te maken van de gevaren in het verkeer en hen de nodige vaardigheden aan te leren om veiliger de weg op te gaan en zo het aantal ongevallen te doen dalen. Het programma is gratis voor deelnemers en focust op de voornaamste factoren die ongevallen bij jongeren veroorzaken: het herkennen van onveilige situaties, voertuigbeheersing, het inschatten van snelheid en afstanden én afleidingen aan het stuur. Naast de praktische opleiding in Lommel Proving Ground zijn op www.forddsfl.be instructievideo’s beschikbaar voor wie online een training wil volgen.

‘Ford Driving Skills for Life’ werd 10 jaar geleden gelanceerd in de Verenigde Staten en nadien in andere werelddelen, onder meer in Azië. Meer dan 100.000 jongeren volgden reeds de praktische opleiding en 500.000 anderen de online training. In 2013 werd het programma opgestart in enkele Europese landen en nu dus ook in België. Tijdens het eerste jaar van de Europese ‘Ford Driving Skills for Life’ werd niet minder dan 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in het programma.

 

Doodsoorzaak nummer één

In Europa zijn ongevallen in het verkeer nog steeds doodsoorzaak nummer één bij jongeren tussen 18 en 24. Voor deze groep is het risico op een ongeval met dodelijke afloop zelfs tweemaal groter dan voor anderen. Tussen 2000 en 2009 lieten niet minder dan 76.000 jongeren tussen de 18 en 24 het leven in het verkeer.

Uit een recente bevraging van Ford bij meer dan 9.500 Europeanen - jonge chauffeurs en hun ouders - blijkt dat de meerderheid van de jonge bestuurders in Europa de snelheidsbeperkingen overschrijden, eten of drinken aan het stuurwiel en de telefoon gebruiken of bellen tijdens het rijden. 10% zat al eens dronken achter het stuur. Het aantal jongeren dat al eens in een onveilige situatie terecht kwam liegt er dan ook niet om: 28% was al eens betrokken bij een ongeval of bijna-ongeval, 14% verloor al eens de controle over het stuur en 12% kreeg al te maken met verkeersagressie.